Apostil Nasıl Yapılır

5/5 - (32 votes)
Apostil nedir, Apostil nasıl yapılır, Apostil nerde yapılır, Apostil Ücreti ne kadardır,

Apostil nedir? Apostil nasıl yapılır? Apostil nerede yapılır?

APOSTİL NASIL YAPILIR?

Apostil onayı; bir ülkede geçerli olan tüm resmi belgelerin, anlaşmaya taraf olan ülkelerde hiç bir işlem yapılmadan, resmi geçerliliğinin olmasını sağlayan onama şeklidir.

Apostil onayının Türkiye’ de, bulunulan ilin kaymakamlık ve valilik kurumlarına şahsen başvuruda bulunularak alınması gerekmektedir. Apostil onayı konsolosluklarda yapılmamaktadır. Apostil onay aşamasına gelmeden önce, ilgili belgenin yeminli bir tercüman tarafından tercüme edilmesi ve ardından bağlı bulunulan noter tarafından tasdik ve onay işlemlerinin yapılması gerekmektedir.

5 Ekim 1961 yılında Lahey anlaşması kabul edilmiş olup, anlaşmaya taraf olan ülkelerin resmi belgeler için apostil onayı aldıktan sonra başka bir işlem yapılmasına gerek kalmamaktadır. Anlaşma kuralları çerçevesinde apostil onay işlemleri yapılmaktadır.

APOSTİL NEDİR?

Apostil; bir belgenin, resmi geçerli olduğu ülke dışındaki ülkelerde resmi olarak kullanılabilmesi için gerekli olan izin ve onay işlemleridir.

Türkiye’ de 16 Eylül 1984 tarihli resmi gazetede yayımlanarak, yabancı resmi belgelerin tasdiki mecburiyetinin kaldırılması sözleşmesi kabul edilerek anlaşma yürürlüğe girmiştir ve uygulanmaya başlanmıştır.

Lahey anlaşmasını imzalayan devletler, yabancı resmi belgelerin diplomasi ve konsolosluk temsilcilerine tasdik mecburiyetinin kaldırılmasını kabul etmişlerdir.

Bu sözleşme kapsamında aşağıdaki belgeler resmi belge olarak sayılmaktadır.

  1. Savcı, zabıt kâtibi veya adliye memurları tarafından düzenlenerek verilen belgeler de dâhil olmak üzere devletin herhangi bir yargı organına bağlı olan, bir makam veya görevli memur tarafından verilen belgeler
  2. İdari belgeler
  3. Noter senetleri
  4. Kişilerin belirli imza karşılığında edindikleri resmi geçerliliği bulunan belgeler ve noter tasdiki almış belgeler
  5. Ticaret veya gümrük işlemleri ile doğrudan ilgisi olan belgeler
  6. Diplomasi veya konsolosluk tarafından imzalanmış belgeler

İmza akdinde bulunan devletler, sözleşmenin uygulama alanına giren ve kendi ülkesinde kullanılacak belgeleri tasdik işleminden muaf tutulmasını kabul etmiş sayılmaktadır.

İlgili belgenin apostil onayı öncesi onay veren merciler tarafından tercüme işlemlerinin ve imza atan kişilerin uygun sıfatta olup olmadıkları ve onay işlemlerinin doğru yapılıp yapılmadığı incelenerek onay verilebilmektedir.

Bu sözleşmeye tabi olan devletler, kendi diplomasi ve konsolosluklarının tasdik işlemi yapmamasını sağlamakla yükümlüdürler.

APOSTİL HANGİ ÜLKELERİ KAPSAR?

Lahey anlaşmasına taraf olan ülkeler, resmi geçerliliği bulunan kendi ülkelerindeki belgeleri, diğer ülkelerde de resmi geçerli sayılması için apostil onayına ihtiyaç duymaktadır.

5 Ekim 1961 yılında imzalanan sözleşmeye yaklaşık 110 ülke imza atarak, sözleşme şartlarını kabul etmiştir. Sözleşmenin geçerliliği halen devam etmektedir.

Apostil onayının geçerli olduğu ülkeler aşağıda belirtilmiştir:

ArnavutlukAndoraArjantinErmenistanAvustralya
AvusturyaAzerbaycanBahamaBelarusBelçika
BelizeBolivyaBrezilyaBulgaristanŞili
ÇinColumbiaİzlandaCostarikaHırvatistan
KıbrısÇek cumhuriyetiDanimarkaDominikYeni Zelanda
ParaguayEl SalvadorFinlandiyaAmerikaRusya
RomanyaPeruYunanistanAlmanyaHendores
LüksemburgMonakoMexicaİsrailİtalya
MoldovaJaponyaTürkiyeUkraynaİspanya
RomanyaJaponyaKosovaKırgızistanLetonya
SingapurSlovakyaVenezuelaÖzbekistanTunus
TacikistanSerbiaSan MarinoSenegalFilipinler

APOSTİL ÖNCESİ HANGİ İŞLEMLER GEREKLİDİR?

Apostil onayı, bir belgenin başka ülkelerde geçerli sayılabilmesi için alınması gereken onay işlemleridir. Apostil onay aşamasına gelmeden, apostil öncesi işlemler tamamlanmalı ve belgenin tercüme işlemlerinin yapılması gerekmektedir.

İlk önce bulunulan ilde herhangi bir tercüme bürosundan veya noterlerin anlaşma sağladığı yeminli tercümanlar tarafından, belgenin ilgili dile tercüme ettirilmesi gereklidir. Tercüman işlemleri apostil onay işlemleri için en önemli aşamadır. Doğru ve ince ayrıntılarına kadar doğru ve anlaşılır biçimde aslına tam uygun olarak tercüme edilmelidir. Aksi halde belge, onay işlemlerinden geçmemektedir. Zaman ve maddi kayıplar yaşanmaması adına bütün aşamaların doğru ve eksiksiz yerine getirilmesi gerekmektedir.

Tercüme işleminin ardından yeminli tercüman tarafından belgeye, imza ve kaşe basılarak tercüme işlemleri tamamlanmaktadır. Tercüme işlemlerinden sonra belgenin noter tasdiki ve onayı yapılmalıdır. Noter ve tercüme işlemleri tamamlanan resmi belge en son bulunulan ilin kaymakamlık veya valiliklerine şahsen başvuruda bulunularak apostil onayı alınmalıdır.

Apostil onayı alınmış ve tüm aşamalar eksiksiz yerine getirilmiş belge, kullanılacak olan ülkede herhangi bir ekstra işleme gerek duyulmadan resmi olarak kullanımı sağlanabilmektedir.

TÜRKÎ CUMHURİYETİ ÜLKELERİ İÇİN APOSTİL GEREKLİ Mİ?

Türk cumhuriyeti ülkeleri veya başka ülkelerde resmi belge geçerliliği için apostil onayına ihtiyaç duyulmaktadır. Türk Cumhuriyeti ülkeleri aşağıda belirtilmiştir:

  • Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Çeçenistan, Tacikistan, Özbekistan, Kırgızistan

Yukarıda belirtilen ülkeler apostil onayı için Lahey anlaşmasına taraf olan ülkeler olduğundan, apostil onayı bu ülkelerde geçerlidir. Ve resmi belgelerde apostil onayı alınması gerekmektedir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye cumhuriyeti arasında yapılan anlaşmaya göre iki ülke arasında apostil onayı şartı aranmamaktadır.

ORTA DOĞU İÇİN APOSTİL VAR MI?

Apostil şerhi, Lahey anlaşmasına taraf olan ülkeler için geçerli bir onam şeklidir. Apostil şerhi istemeyen ülkelerde kullanılacak resmi belgeler, ilgili ülkelerin konsolosluklarından alınan, konsolosluk onayı ile resmiyet kazanmaktadır.

Ortadoğu ülkelerinden olan; İsrail, Afganistan, Pakistan ve Tunus ‘ da apostil onayı geçerli olmakla beraber ekstra konsolosluk onayına ihtiyaç duyulmamaktadır.

Yine orta doğu ülkelerinden, Suriye, Irak, Katar, Ürdün, Lübnan, İran, Suudi Arabistan, Kuveyt, Bahreyn, Cezayir, Libya,  Sudan ve Fas gibi ülkelerde apostil onayı geçerli olmamakla beraber konsolosluk onayına ihtiyaç duyulmaktadır.

APOSTİL TERCÜMESİ VE NOTER ONAYI

Apostil onayı almak için ilgili belgenin, belirli işlem aşamalarından geçmesi gerekmektedir. Apostil tercümesi yaptırılacak belge, ilgili dile tercüme edilmek üzere yeminli tercüman tarafından çeviri işlemleri tamamlanarak kaşe ve ıslak imza ile resmileştirilir.

Noterin anlaşmalı olduğu veya tercüme bürolarından, anlaşma sağlanarak edinilen yeminli tercümanların kayıtları noter arşivinde mevcut olarak bulunmaktadır. İlgili belgenin çevirisi tam ve eksiksiz biçimde tamamlanmasının ardından belge, noter onayından geçirilerek ve damgalanarak resmiyet kazanmaktadır.

Noter onayı yapılmasının ardından kişi, ilgili belgeyi bulunulan il valilikleri veya ilçe kaymakamlıklarına götürerek apostil şerhi almaktadır.

APOSTİL TERCÜME ÖNCESİNDE Mİ ALINIR? SONRASINDA MI ALINIR?

Apostil onayı, ilgili belgenin tüm işlemleri bittikten sonra olan son onay işlemidir. Yani yurt dışında kullanılmak üzere ilgili dile tercüme edilen belgenin, noter ve tercüme işlemlerinin ardından apostil onayı alınmakta ve bu şekli ile yurt dışında başka bir işleme gerek kalmadan resmi belge niteliğinde kullanımı sağlanmaktadır.

APOSTİL ŞERHİ İLE APOSTİL ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Apostil, belirli bir belgenin başka ülkelerde resmiyet kazanması işlemidir. Apostil şerhi ise resmiyet kazandırmak için belgeye uygulanan damga ve onay işlemleridir.

Apostil şerhi almak denildiğinde akla, tüm noter ve tercüme işlemleri tamamlanmış resmi belgenin diğer ülkelerde resmiyeti için onay alınması işlemi gelmektedir.

Şerh kelimesi, açıklamak veya onaylamak anlamında kullanılmaktadır.

APOSTİL ÜCRETLERİ 2022

Apostil onayı,  sadece apostil ücreti ödemek ile sınırlanmamaktadır. Apostil onayı alınacak belgenin ilk önce tercüme edilmesi ve noterden onay işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Ardından bulunulan il valilikleri ve ilçe kaymakamlıklarından apostil onay işlemleri tamamlanmaktadır.

Apostil onayından önce yeminli tercüman için ödenecek ücret ortalama 2022 yılı için 100-200 TL civarında değişmektedir. Ücret tercüme edilecek dile ve belge sayfa sayısına göre değişkenlik göstermektedir.

Apostil için tercüme edilen belgenin noter tarafından onaylanması gerekmektedir. Noter onay işlem ücretleri belgenin sayfa sayısı baz alınarak ücretlendirme yapılmaktadır. 2022 yılı noter apostil onayı ücretleri ortalama 130-250 TL arasında değişkenlik göstermektedir.

Ayrıca bazı belgeler için e- devlet üzerinden apostil onayı alınabilmektedir. Bu belgeler de adli sicil kaydı için 25TL, mahkeme kararları için 50 TL apostil onay ücreti ödenmesi gerekmektedir.

Tüm onay ve tercüme işlemlerinin ardından valilik ve kaymakamlıklarda apostil onayı, ücretsiz bir şekilde yapılabilmektedir.

APOSTİL KONSOLOSLUKTAN ALINIR MI?

Apostil işlemleri, sadece Lahey anlaşmasına taraf olan ülkeler için geçerli işlemlerdir. Anlaşmaya taraf olan ülkeler, ilgili belgenin onay almasının ardından ekstra herhangi bir işleme gere duyulmaksızın yurt dışında kullanılabilmektedir.

Apostil anlaşmasına taraf olmayan ülkeler için ise resmi belgelerde konsolosluk onayı şartı aranmaktadır. Konsolosluk onayı için ilgili belgenin tercüme edilmesi ve noter tarafından onay işlemlerinin tamamlanması gerekmektedir. Daha sonra dış işleri bakanlığından belirli bir ücret yatırıldıktan sonra ilgili ülkenin konsolosluk veya büyük elçiliklerinden randevu alınarak şahsen başvuru yapılması ve onay işleminin alınması gerekmektedir.

Apostil onay anlaşmasında da belirtildiği üzere apostile taraf olan ülkelerin, apostil onayı yetkisi diplomasi ve konsolosluk mercilerinde sınırlandırılmış olup, apostil onayı yapmaları yasaklanmıştır. Konsolosluklardan sadece konsolosluk onayı yapılmaktadır. Apostil onayları bulunulan ilin valilik ve ilçelerin kaymakamlıkları tarafından verilmektedir. Bazı apostil belgeleri ise belirli ücretler ödenerek e devlet üzerinden alınabilmektedir.

DİPLOMA VE RESMİ EVRAKLARIN APOSTİL İŞLEMLERİ

Diploma ve resmi belgelerin apostil işlemleri yapılabilmesi için ilk önce ana dilden hedef dile her ayrıntısına dikkat edilerek çevirisinin yapılması gerekmektedir.

Çeviri işlemleri noterlerin anlaşma sağladığı yeminli bir tercüman tarafından gerçekleştirilmelidir. Yeminli tercüman, çeviri yapmış olduğu diploma ve resmi belgenin altına ıslak imza atmalı ve kaşe basmalıdır. Tercüme edilen belge tek başına apostil onayı almak için yeterli olmamaktadır. Yeminli tercüman ücretleri ise sayfa başına ücretlendirilmekte olup 100-200 TL arasında fiyatlar değişkenlik göstermektedir.

Tercümesi yapılan ve yeminli tercüman tarafından onaylanan yazının noter tarafından onaylanması ve tasdik edilmesi gerekir. Noter de onay işlemleri için sayfa ve yazı karakteri başına ücretlendirme yapılmaktadır. Bir diploma için ödenecek ücret 130-180 TL arasında değişmektedir.

Tercüme ve noter onay işlemlerinin ardından ilgili belge ile ikamet edilen ilin valililerine veya ilçelerin kaymakamlıklarına şahsen başvuruda bulunularak apostil onay işlemleri gerçekleştirilmektedir.

Apostil onayında, resmi belge ve diploma tercümesinin doğru yapılıp, imza atan kişilerin uygun sıfatta olduklarına ve noter onayının olup olmadığına bakılarak apostil onayı alınır.

Apostil onayı alınan resmi belge, anlaşmaya taraf olan ülkeler arasında resmi evrak niteliği taşımaktadır. Resmi belgenin kullanılacağı ülkede ekstra bir işleme gerek duyulmadan belge geçerli kabul edilecektir.

Ayrıca adli sicil kaydı ve mahkeme kararları gibi resmi belgeler belirli bir ücret ödenerek e devlet üzerinden temin edilebilmektedir. Valilik ve kaymakamlıklardan apostil onayı almak için herhangi bir ücret ödenmesi gerekmemektedir.

APOSTİL ONAYI GEÇERLİLİK SÜRESİ

Apostil onayının Lahey anlaşmasında belirlenmiş bir süresi bulunmamaktadır. Apostil onayı almış resmi belgeler süresiz geçerliliğini korumaktadır.

Fakat nüfus kayıt örneği ve bekârlık belgesi gibi özellikli belgeler 6 ay süre için geçerli olarak kabul edilmektedir. Apostil için taraf olan ülkeler bazı belgeler için kendileri süre koyabilmektedir. Bazı ülkeler için apostil geçerlilik süresi 6 ay olarak belirlenebilirken bazıları için 1 yıl ve daha fazla sürelerde geçerlilik süreleri uygulanabilmektedir.

Apostil onayı ile ilgili daha detaylı bilgiyi şu yazımızda bulabilirisiniz.

HANGİ DİLLERDE APOSTİL TERCÜMESİ YAPIYORUZ?

Apostil tercümesi yaptığımız bazı diller şöyledir;

  • Almanca apostil terücmesi
  • Fransızca apostil tercümesi
  • Yunaca apostil terücmesi
  • İspanyolca apostil tercümesi
  • İngilizce apostil terücmesi
  • Arapça apostil terücmesi
  • Ermenice apostil tercümesi
  • Hollandaca aposyil tercümesi
  • Dnca apostil terücmesi

ve diğer tüm dillerde apostil onayı ve tercümesi tarafımızdan yapılmaktadır.

Apostil onayı ile ilgili tüm detayları aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir